Zahrada u Charitního domu ve Slavkově

15.08.2012Zobrazeno: 833xTiskPublikoval: Vít kadlčík
Koncem května se často rozhovory s našimi obyvateli točily kolem toho, co už venku kvete, jak voní jarní vzduch, kolik je stupňů, a jak se už oteplilo. Povídali jsme si o kytičkách, které mají naši klienti rádi. Kolem nás už bylo v plném proudu sázení květinek do truhlíků a zahrádek a nás napadlo oživit a trochu zpestřit zahrádku i v našem domově pro seniory ve Slavkově. Obyvatelé rádi sedávají na zahrádce pod slunečníkem a se zájmem sledují dění kolem sebe, pozorují zahrádku a poslouchají ptáčky. Naše zahrádka však zatím pospávala a byla trošku posmutnělá, i když všude bujně pučela čerstvá zelená tráva.
Rozhodly jsme se oslovit a požádat o radu zahradníka p. Šimona Pachla z Hluku. Ten k nám do domova velmi ochotně přijel, aby nám poradil. Díky jeho sponzorskému daru jsme vysadily zatím alespoň menší zahrádku a několik truhlíků afrikány, surfíniemi, lobelkami… Do zahrádky jsme také nasadily keřík Budlei , jehož květy k nám na návštěvu lákají motýly. Nyní zahrádka krásně vesele kvete a moc se nám všem líbí.
Na radu p. Pachla jsme si také se slevou zakoupily do truhlíků bylinky. Při přinesení bylinek do domova jsme měly možnost vidět, jak to byla velmi dobrá rada. S každým osázeným truhlíčkem jsme obešly všechny naše obyvatele a nechaly jim přivonět, a nebo i ochutnat jednotlivé bylinky. I nás samotné překvapila různost vůní druhů šalvěje ananasové a melounové, různých druhů máty, meduňky, levandule, bazalky…   Ochutnáváme také lístky ze sladké bylinky s názvem Lippia, která je vhodná ke slazení čajů diabetikům. V jednom z truhlíků máme zasazeny polévkové bylinky, které můžeme přidávat do přichystaných jídel. Je krásné sledovat, jak se naši obyvatelé bylinkami potěšili. Naše bylinkové truhlíky nám už daly i první úrodu voňavých lístků a my jsme s obyvateli vyráběli osvěžující bylinkový sirup, který všem moc chutnal.
Nyní jsme od jmenovaného zahradního architekta p. Š. Pachla dostali vypracovaný projekt k větší úpravě zahrady domova, který nám rovněž vypracoval v rámci sponzorského daru.
Tímto malým článkem mu chceme velmi poděkovat hlavně za jeho přízeň,  darované květiny i cenné rady.