Velký sběr šatstva v Uherském Brodě a okolí

04.11.2011Zobrazeno: 1383xTiskPublikoval: Vít Kadlčík
 V sobotu dne 29.10. jsme ve spolupráci s firmou TRANSTEX s.r.o. uspořádali velký sběr šatstva do humanitárního šatníku. V týdnu před samotnou akcí našli obyvatelé několika ulic v Uherském Brodě ve své schránce leták informující o této akci (vybrali jsme jen několik ulic, abychom zvládli samotný sběr během soboty zorganizovat, při příští akci vybereme další ulice opět formou letáků). Po týdnu příprav jsme v sobotu vyjeli do ulic s velkým sběrným autem a vybírali pytle nachystané před domy. Pytlů bylo nečekaně mnoho – část byla uložena již z předchozích dnů u nás, na Krizovém centru, a spoustu dalších nám nachystali ochotní lidé před své domy. V týdnu před sběrem jsme také rozhodili sítě do okolních vesnic, kde jsme vylepili letáky a nechali vyhlásit v rozhlase informace o konající se sbírce. V těchto místech lidé nosili pytle s oblečením na obecní úřady nebo na charitní zařízení. I tady, v okolí Uherského Brodu, byli lidé velmi štědří! Celkově jsme za sobotní den nasbírali 6 640 kg šatstva, obuvi a ložního oblečení v části města Uherský Brod a okolí (Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, Dolní Němčí, Horní Němčí, Nivnice, Suchá Loz, Vlčnov). Za toto množství oblečení jsme dostali symbolicky „zaplaceno“ částkou 3984 Kč, kterou využijeme na zařízení menší prádelny pro naše klienty. Velmi se omlouváme za nedodržení slíbeného časového rozpětí 10:00 – 15:00 – věcí bylo tolik, že jsme byli sami překvapeni a tedy i časová náročnost byla vyšší, sbírali jsme až do 18:30, reagovali jsme i na upozorňující sms - zprávy o zapomenutých pytlích – velmi za ně děkujeme!

A kde skončí námi vybrané šatstvo? Zeptali jsme se vedoucího provozovny v Olomouci:
Prozatím je uloženo ve skladu v Olomouci a čeká na dezinfekci a roztřídění (trvá asi 14 dní), po protřídění musí být část věcí nasměrováno do odpadu. Podle kvality se dále použitelné oblečení třídí do kvalitativních tříd. Malá část produkce se prodává provozovatelům seconhandů v ČR (asi 10%) a převážná část se vyváží v kontejnerových dodávkách do afrických zemí (konkrétně Ghana a Kongo), dále na Ukrajinu a do Pákistánu. Je-li potřeba, mohou vytříděné zboží využívat všechny humanitární organizace v ČR k využití v humanitárních projektech nejen v ČR, ale i v zahraničí.

Tímto bych chtěla také poděkovat všem těm, kteří se na sbírce jakkoliv podíleli – ať už při pomoci příprav a samotného sběru či těm, kteří věci darovali. Děkuji svým kolegům a kolegyním z Oblastní Charity Uherský Brod, dobrovolnicím Verunce a Blaničce za roznos letáků, obcím Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, Dolní Němčí, Horní Němčí, Nivnice, Suchá Loz a Vlčnov za pomoc s propagací a organizací sbírky, dále také charitním zařízením – DPS Bánov, DPS Dolní Němčí, DPS Horní Němčí, CHD Nivnice a CHD Vlčnov za pomoc a poskytnutí prostor pro sběrná místa. Největší dík patří obyvatelům Uherského Brodu, kteří nám darovali ošacení do této sbírky, děkujeme!  Velmi si Vaší pomoci vážíme a doufáme, že při příští sbírce se opět setkáme.

Jana Forrová a tým pracovnic Krizového centra

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM PROTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.