Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi dostala požehnání

04.01.2011Zobrazeno: 819xTiskPublikoval: vít Kadlčík

(Olomouc, Veselí nad Moravou) Ve čtvrtek se ve Veselí nad Moravou sešel arcibiskup Jan Graubner s koledníky z různých částí olomoucké arcidiecéze. Tradičním setkáním koledníků tak byla oficiálně zahájena Tříkrálová sbírka 2011 v olomoucké arcidiecézi. První skupinky koledníků vyrazí do ulic už tento víkend.

Přesto, že je ještě řada dobrovolníků na zimních dovolených, sešlo se ve Veselí nad Moravou na 250 dětí a patrně stejný počet dospělých. Dle informací místní koordinátorky sbírky, Vladimíry Sečkové, kromě domácích koledníků organizovaných Charitou Veselí nad Moravou do místního kostela sv. Andělů strážných dorazili i tříkráloví dobrovolníci z Charit Uherské Hradiště, Uherský Brod, Kyjov, Strážnice, Otrokovice, Zlín a Olomouc.

Během mše svaté arcibiskup koledníky vyzval, aby rozdávali radost z Boha, který nám dal o Vánocích poznat, že je nám blízko a povzbudil je, aby přáli požehnání i těm domům, ve kterých je lidé nepřijmou s nadšením: „Sami vzpomeňte, kolikrát jste se už na někoho mračili. Když jste se tedy mohli mračit vy, proč by se nemohl mračit i někdo z těch, koho navštívíte. Přejte Boží požehnání i těmto lidem a jejich domovům a to i tehdy, když nebudou chtít přispět na Charitu.“ A dodal: „To jsou výsledky tříkrálového koledování, které nelze zapsat do přehledů a tabulek. Pro mě jsou ale vaše láskou naplněná přání lidem stejně důležitá jako podpora, kterou získáte pro lidi, kterým pomáhá Charita.“ řekl, mimo jiné, arcibiskup Graubner.

Od začátku existence Tříkrálové sbírky se s koledníky v olomoucké arcidiecézi pravidelně setkává olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Toto každoroční setkání lze považovat za oficiální zahájení koledování v olomoucké arcidiecézi. Po předchozích setkáních v Olomouci, Uherském Hradišti, Uherském Brodu, Zlíně a v Otrokovicích, se organizace letošního setkání ujala Charita Veselí nad Moravou spolu s místní farností.

Koledníci budou v olomoucké arcidiecézi na různých místech koledovat v různých termínech. Koleda začne již  během tohoto prvního víkendu roku 2011, kdy do ulic vyrazí např. koledníci na svitavsku a kyjovsku. Nejvíce koledníků vyjde do ulic o víkendu 8. a 9. ledna a pochopitelně také 6. ledna, kdy se slaví tradice Tří králů. Koledníky Charity lidé poznají podle jejich průkazky, opravňující je koledovat pro Charitu, a místním obecním či městským úřadem zapečetěné (orazítkované) kasičky.

Z výnosu Tříkrálové sbírky jsou podporováni jednotlivci i rodiny ve vážné sociální nouzi, ale také projekty pomáhající seniorům jako jsou ošetřovatelské a pečovatelské služby (např. Holešov, Hranice, Kyjov, Strážnice, Zlín, Olomouc a další), stacionáře a domovy (např., Konice, Kroměříž, Nový Hrozenkov a další). Velkou skupinou podporovanou z Tříkrálové sbírky jsou hendikepovaní a nemocní. Těm Charita pomáhá např. při pořizování kompenzačních pomůcek či podporou provozu stacionářů, hospiců apod. Podporovány jsou také projekty pomáhající maminkám s dětmi v tísni a řada dalších aktivit.

V roce 2010, kdy tříkrálové koledování v olomoucké arcidiecézi vyneslo celkem 19,9 mil. Kč, se po katastrofálním zemětřesení na Haiti, Charity v olomoucké arcidiecézi dobrovolně vzdaly části prostředků na podporu své domácí činnosti a humanitární pomoc na Haiti podpořily částkou téměř jednoho milionu Kč. Humanitární pomoc pak na Haiti realizovala Arcidiecézní charita Olomouc spolu s Charitou Česká republika, která je celorepublikovým centrem zastřešujícím katolickou Charitu v ČR..

Další z významných událostí letošní Tříkrálové sbírky bude nedělní (2. 1. 2011) Tříkrálový koncert. Přímého přenosu tohoto koncertu, který bude vysílat ČT1 od 17:30 hod., se zúčastní také 260 koledníků z olomoucké arcidiecéze. Koncertem budou provázet Jan Čenský a Martina Kociánová a v jeho rámci vystoupí Miro Šmajda, Tereza Kerndlová, Eva Pilarová, Laďa Kerndl, skupina mako!mako a Bob Fliedr a dětský sbor Bobci.

Tříkrálovou sbírku lze podpořit darem do kasičky, což je jistě způsob nejzajímavější, protože je spojen se starou lidovou tradicí, přející požehnání v novém roce. Pokud někdo koledníky nepotká, může sbírku podpořit darem na tříkrálové konto (č. ú: 66008822/0800) anebo odeslat DMS_KOLEDA na číslo 87777. Jedna DMS stojí 30 Kč a Charita z každé z nich obdrží 27 Kč.

O Tříkrálové sbírce se můžete dozvědět také na nových webových stránkách, které naleznete na snadno zapamatovatelné adrese www.trikralovasbirka.cz

Bližší informace:
Marek Navrátil – koordinátor Tříkrálové sbírky