Tříkrálová sbírka 2015 & šunková pomazánka

19.01.2015Zobrazeno: 462xTiskPublikoval: František Bílek
Dne 14. 1. 2015 byla úředně rozpečetěna poslední pokladnička z Uherského Brodu – (z prodejny Gloria) a tím byla Třikrálová sbírka 2015 v našem děkanátu ukončena. Nevím, komu patří větší poděkování, zda dárců, kteří letos darovali o 54 tis. více než loni (viz aktuální výsledky) nebo koledníčkům a jejich vedoucím, kteří mnohdy museli snášet různá nepohodlí. (Jen pro zajímavost: nejmladší koledníček měl  4 roky a nejstarší 82 let!)

Všem vám patří velký dík! Děkujeme také těm, kteří se za celou sbírku modlili. Nemálo z koledníků my sdělovalo zážitky z krásných setkání. Jedním z nich bylo např. setkání s chudou rodinou, navíc trápenou různými nemocemi. Koledníčci dosvědčili, že jejich návštěva jim přinesla opravdovou radost. S vděčností poslouchali několikrát koledu, a ač sami měli sotva na jídlo, přispěli pár korun. „Mysleli jsme, že si na nás nikdo nevzpomene.“ říkali.

Chtěl bych se omluvit těm, které letos tři králové nenavštívili, a které jste netrpělivě vyhlíželi. Nepovedlo se obejít úplně všechny ulice v Uherském Brodě. Město je veliké a ani 90 dětí a 33 vedoucích nestačilo navštívit všech 14 679 obyvatel. Tato omluva míří hlavně do ulic Větrná, Na Dlouhých, Pořádí a U Korečnice.

Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí. Desetina sbírky míří na pomoc do zahraničí. V naší Charitě zůstává 65 % výtěžku sbírky. Zbývající část zůstává na projekty Arcidiecézní charity a charity ČR.

Více o sbírce se můžete dozvědět na: www.trikralovasbirka.cz

A nakonec recept na Tříkrálovou pomazánku. Cituji kuchyni:
"Ta pomazánka je šunková. Tj. šunkový salám nastrouhat, přidat ramu, může být i tavený sýr nebo pomazánkové máslo, nějaké to vejce, cibulka, troška hořčice, majonéza, sůl a pepř.  Většina musí být ten salám a pak to ředíš těma ostatníma věcma, aby se to mazalo jako pomazánka. Jen do našich  10 kg byly 4 kg salámu."

Zapsal: František Bílek