Pračka, pleny a mnohé další. Tříkrálová sbírka stále pomáhá lidem v nouzi

31.07.2015Zobrazeno: 448xTiskPublikoval: František Bílek
Finanční prostředky, vybrané od dárců během letošní Tříkrálové sbírky, i v těchto dnech pomáhají potřebným. Vedení Oblastní charity Uherský Brod však velmi důsledně dbá na to, aby peníze byly využity účelně a posloužily tam, kde je to skutečně nutné a opodstatněné.

Například částka 200 tisíc korun posloužila na rozšíření Pečovatelské služby v Bánově. Na nákup zdravotnických a kompenzačních pomůcek Charita vyčlenila z Tříkrálové sbírky 250 tisíc korun. Dalších 250 tisíc korun je určeno pro Přímou pomoc spoluobčanům, kteří se ocitli v tísnivé životní situaci.

„V rámci Přímé pomoci jsme již přijali 30 žádostí a podpořili 18 žadatelů celkovou částkou 61 140 korun. Tyto peníze posloužily především na nákup plen, oblečení a potřeb pro děti, nutné spotřebiče do domácnosti nebo i na léčebný pobyt pro dítě,“ upřesnil koordinátor Přímé pomoci Ing. František Bílek, který dodal, že žádosti některých klientů na uhrazení dluhů či kaucí musí odmítat. Na tyto úkony nejsou peníze od dárců určeny. „Ke každé žádosti ale přistupujeme individuálně. Vždy se důsledně a co nejobjektivněji snažíme zjistit skutečnou situaci žadatele a podle toho zvolíme formu pomoci,“ vysvětlil František Bílek a připomíná jeden z případů, kdy z prostředků Tříkrálové sbírky zakoupila brodská Charita pračku pro neúplnou rodinu se čtyřmi dětmi. V dalším případě zajistil František Bílek zakoupení plen a darování dětských výživ pro mladou rodinu s dítětem, která se kvůli nedorozumění s úřady ocitla bez prostředků.

S žádostmi o spolupráci a pomoc pro sociálně slabé v tísnivé situaci oslovují Františka Bílka především pracovníci Sociálně právní ochrany dětí. „Tento úřad však nemá možnost zjistit a evidovat všechny případy z našeho regionu. Pokud tedy lidé mají ve svém okolí osoby, které se v takové krizové situaci nachází, budeme rádi, když nás na to upozorní,“ podotkl František Bílek. Lidé se mohou v takových případech obrátit na Ing. Františka Bílka prostřednictvím e-mailu (frantisek.bilek@uhbrod.charita.cz) nebo mobilního telefonu 724 651 321.

Pracovníci Oblastní charity Uherský Brod srdečně děkují všem dárcům a koledníkům Tříkrálové sbírky. Bez jejich nasazení a štědrosti by efektivní pomoc potřebným nebyla možná.