Dobrovolníci z Hradišťska přijeli na chorvatsko-srbskou hranici pomoci

16.10.2015Zobrazeno: 354xTiskPublikoval: František Bílek
Na naši cestu na chorvatsko-srbské hranice jsme se s partou dobrovolníků vydali v sobotu 26. září ráno. Smyslem naší výpravy byla pomoc uprchlíkům. Sešlo se nás do dodávky celkem osm. Uherskobrodská Charita přispěla na pomoc migrantům potravinami, a to 60 kilogramy těstovin, poskytla 130 přesnídávek a 270 ovocných pitíček. Na místě jsme pak postavili polní kuchyni a vařili jsme jak z darovaných potravin, tak z čerstvých, které jsme nakoupili v Srbsku. Někteří procházející lidé nejedli teplé jídlo i několik týdnů a byli za toto jídlo nesmírně vděční. Pomáhali jsme ale i s jinými potřebnými pracemi, jako je například vaření čaje, pomoc s rozdáváním teplého oblečení, obuvi a pláštěnek, sbíráním odpadků či se stavěním provizorního chodníku. Ten měl lidem usnadnit chůzi, protože na původní zablácené cestě často upadli.

Situace v těchto krizových místech se mění doslova z hodiny na hodinu, proto jsme se snažili být operativní a vždy se přizpůsobit aktuálním podmínkám. Chtěla bych ještě dodat, že podle mých zkušeností média neuvěřitelně zkreslují realitu a lidé tam nejsou nebezpeční, jak některá média ukazují. Jsou to lidé, kteří utíkají před válkou a hledají bezpečnější místo pro sebe a své rodiny. Mají v nohách tisíce kilometrů a týdny až měsíce se pořádně nevyspali a mají strach, co s nimi bude.

Zuzana Suchánková