Dny lidí dobré vůle na Velehradě a prezentace služeb Oblastní charity Uherský Brod

08.07.2010Zobrazeno: 1392xTiskPublikoval: Vít Kadlčík
Ve dnech 4.-5. července proběhly na Velehradě tradiční Dny lidí dobré vůle u příležitosti slavnosti svatých věrozvěstů Cyrila a Metoděje.
V předvečer svátku se konal Koncert lidí dobré vůle, tradičně zahájen Velkomoravským chorálem v podání Hradišťanu v čele s Jiřím Pavlicou. Moderátorské funkce se ujali Barbora Černošková a Pavel Kříž.
„Výtěžek z koncertu bude rozdělen stejným dílem mezi Nadační fond ADIUVARE, Dvouletou katolickou střední školu v Praze, Služby dobrého pastýře a Maltézskou pomoc, o.p.s.“, řekl hned v úvodu charitativní akce herec a moderátor Pavel Kříž.
Na koncertě vystoupila polská pěvecká skupina Oktoich, Markéta Konvičková, Dominika Stará, Hana a Petr Ulrychovi a Kateřina Štruncová, dětský sbor Kantiléna a Jiří Pavlica s Hradišťanem. S ním si zapěl i Petr Bende.
Pomyslnou tečku za Večerem lidé dobré vůle, nad nímž převzali záštitu Livie Klausová, manželka prezidenta republiky, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, udělala píseň Vinšujeme vám v podání Jiřího Pavlici a Hradišťanu.

Dny lidí dobré vůle byly na druhý den završeny slavnostní bohoslužbou, kterou celebroval Mons. Miloslav kardinál Vlk. Homilii přednesl pražský arcibiskup Dominik Duka. V ní vyzdvihl význam svobody v lidském životě. Duka též připomněl příchod obou věrozvěstů, a též 25 let od velehradské pouti, kterou věřící slavili s papežským legátem kardinálem Agostinem Casarolim a kardinálem Františkem Tomáškem v roce 1985. Tato pouť, konaná 7. července 1985 ve jménu 1100. výročí úmrtí svatého Metoděje, kterou se komunističtí vládci marně snažili přejmenovat na Mírové slavnosti, se nakonec stala nepřehlédnutelnou protivládní manifestací. Co však také arcibiskup Duka neopomněl zmínit, byla svoboda, kterou Evropa nalezla po pádu Berlínské zdi a železné opony. Upozornil, že tam, kde není svoboda víry, není svoboda politická, kulturní ani ekonomická. Naznačil i to, že po 20 letech svobodného vývoje není s naší svobodou něco v pořádku. „Necítíme se tak radostně a nedýcháme tak volně jako před dvaceti roky. Něco nás svazuje, máme obavy a cítíme úzkost. Udělali jsme chybu? Ano. Pokusili jsme se svobodu rozdělit a každému dát jeho díl. Vznikly hranice, na nichž se naše osobní svobody dotýkají, a protože každý chce vždy ještě více svobody, vznikají mnohé spory. Svoboda je hodnota, kterou takto dělit nelze," uvedl arcibiskup a upozornil, že by mělo platit rčení – Nečiň jiným to, co nechceš, aby oni činili tobě. „Měli by si ho připomínat politici a měli bychom ho respektovat my všichni, protože politici bez lidí dobré vůle nic nezmohou.“

U příležitosti Dnů lidé dobré vůle prezentovala Oblastní charita Uherský Brod svou širokou činnost a představovala námi poskytované sociální služby. Akce se obětavě a dobrovolně zúčastnilo 25 našich zaměstnanců a dobrovolníků, převážně z řad našich rodinných příslušníků.
Oblastní charita Uherský Brod dala též k dispozici své 4 automobily pro prezentaci i pro technické zabezpečení akce, velkoplošnou televizi, chladničku, propagační panely a jiný materiál sloužící ke kvalitní a efektivní propagaci služeb charity.
Z činností pracovníků Oblastní charity Uherský Brod můžeme zmínit například měření krevního tlaku a hladiny cukru, roznášení vody pro všechny potřebné, prodávání výrobků Terapeutické dílny sv. Justýny Uherský Brod, rozdávání propagační materiálů a poskytování poradenství.
V neposlední řadě je třeba zmínit pomoc pracovníků Oblastní charity UB při přípravě a následné demontáži a úklidu po skončení celé akce, a to nejen vlastních prostor, ale též velkého stanu Arcidiecézní charity Olomouc.

Je nám ctí, že máme ve svých řadách mnoho pracovitých a obětavých lidí, kteří nehledí na svůj volný čas a právo na odpočinek, ale obětavě a dobrovolně se zapojují i do mimopracovních činností. Jen díky tomu jsme se mohli dobře prezentovat jako profesionální poskytovatelé sociálních služeb.