Charitní dům sv. Petra a Pavla ve Slavkově v roce 2013

20.12.2013Zobrazeno: 483xTiskPublikoval: Vít kadlčík
Konec roku bývá vždy příležitostí k bilancování a hodnocení činnosti. Proto i já se dovolím ohlédnout za právě končícím rokem  2013, který byl pro nás rokem plným událostí.
 Dalo by se říci, že to bylo období ve znamení obrovské spolupráce s obcí Slavkov. Tato spolupráce začala pořádáním VI. charitního plesu ve Slavkově, který se těšil velkému zájmu a byl označován mnohými jako jeden z nejhezčích plesů, kterého se kdy zúčastnili. Teď mi dovolte malinkou odbočku….
Asi tak před rokem nás nečekaně poctil svoji návštěvou otec Jan Kornek, který při debatě s námi podotknul, že by nám přál dobrého sponzora či nějakého podporovatele, který náš charitní dům pomůže opravit. Dal nám slib, že se za to bude usilovně modlit. A věřte nebo ne, jeho modlitby byly vyslyšeny a obec Slavkov získala dotaci na velmi rozsáhlou rekonstrukci Charitního domu sv. Petra a Pavla /CHD/,  jež je majetkem obce a který naše Charita již více jak 15 let provozuje.
Pan starosta se pustil se svými spolupracovníky do nelehké práce a i za pomoci finanční spoluúčastí Oblastní charity Uherský Brod se podařila zrealizovat výměna střechy, oken, vč. zateplení celé budovy s novou fasádou. Museli jsme všechny naše klienty přestěhovat, protože rekonstrukce byla tak rozsáhlá, že nebylo možné ji provádět za provozu. Využili jsme této velké obnovy CHD a rozhodli jsme se investovat další finanční prostředky, abychom vymalovali celý dům, udělali  jsme novou bezdrátovou signalizaci, nechali vybudovat centrální rozvod antén a internetového připojení, zmodernizovali jsme v mnoha směrech  vnitřní zařízení CHD a celý dům důkladně vygruntovali.
Celá rekonstrukce byla velmi náročná finančně i časově. Péče o naše klienty byla v době rekonstrukce zajištěna LDN v Uherském Brodě, kam jsme denně za svými klienty docházeli, aby se necítili osamoceni a byli jim nablízku, když od nás něco požadovali. Naši klienti se neustále dotazovali, kdy skončí opravy a velmi se těšili, až se budou moci vrátit domů, do Slavkova. Přála bych Vám vidět to nadšení a radost, když se vraceli do krásně opraveného charitního domu. Poplakali jsme si od radosti všichni…
V průběhu roku jsme se snažili zpříjemnit a zpestřit život našim klientům různými drobnými akcemi – na fašanky nám přijely děti ze Strání předvést fašankový tanec „Pod šable“, během jara a léta jsme se snažili vysázet na dvorku květinový záhon. Z Jankovic nám přijel zazpívat FS Lipuše. Pro naše uživatele jsme uspořádali „zooterapii“, kdy nám přivedla paní Ferdová ze Slavkova ukázat kozu a koně, jedna pracovnice odpoledne přivedla svého domácího pejska. Nevěřili byste, kolik radosti udělala zvířátka našim klientům.
Již každoročně nám přišli vystoupit děti z místní MŠ ke Dni matek, kdy se náš dvorek mávnutím kouzelného proutku proměnil v louku plnou mravenečků a berušek. Děti vždycky svou přítomností rozzáří oči klientů a jsou vždy vyhlíženi a srdečně přijímáni. Ale to platí pro všechny, kteří přicházejí potěšit a pohladit na duši naše bližní, o které se staráme.
Každý měsíc bývá v CHD sloužena mše svatá. K naší odborné ošetřovatelské a pečovatelské práci patří i umění a schopnost doprovázení vážně nemocných a umírajících. Čím dál častěji si naši klienti přejí zemřít doma, tedy v našem charitním domě. Odmítají hospitalizace a toto jejich přání plně respektujeme.
Děkuji tímto Otci Hofírkovi za pravidelné mše svaté a za velmi ochotnou spolupráci při udělování Svátostí. Rovněž děkuji paní Machálkové, která chodí dobrovolně, pravidelně a velmi často za našimi klienty a tráví s nimi volný čas společnými modlitbami.
Stejně upřímné poděkování patří i MUDr. Janě Neugebarové za její velkou ochotu a péči, se kterou se věnuje našim klientům, resp. pacientům. Nemůžeme zapomenout na členy obecního Zastupitelstva, pracovníky obce a na všechny lidi dobré vůle, kterým není cizí pomáhat starým, nemocným a potřebným lidem.
Záměrně úplně na konci mého ohlédnutí  bych chtěla vyjádřit  upřímné a srdečné poděkování člověku, který projevuje opravdový zájem o klienty CHD a o pracovníky, kteří zde pracují. Tím člověkem je starosta obce Slavkov pan Mgr.Libor Švardala. Velmi si jeho nasazení, pracovitosti a zájmu o dění na charitním domě vážíme a děkujeme za výbornou spolupráci.
Jsem pouze jedním střípkem týmu charitních pracovníků ve Slavkově. Týmu, který tvoří pečovatelky a zdravotní sestry a který své zaměstnání bere, věřte mi, jako své poslání. Ujišťuji Vás, že i do budoucna uděláme vše co je v našich silách pro spokojenost těch, kteří nám byli svěřeni do péče, kteří  od nás očekávají  nejen odbornost a profesionální přístup, ale také úsměv, vlídné slovo a pohlazení. V tomto chceme následovat příkladu Ježíše Krista, který během svého života sloužil mnoha lidem v nouzi a s láskou /Caritas/ pomáhal druhým, aby měli život v plnosti.
Přiznávám, že jsem z právě končícího roku měla obrovský strach a obavy z toho, jak to všechno zvládneme. Ale potkali jsme se s tolika dobrými lidmi, zájmem, ochotou, vstřícností a pochopením, že se vše, s pomocí Boží a našich svatých patronů, zvládlo.

Dnes, po takto nabyté zkušenosti, si troufám říci, že společnými silami vydržíme všechno…

Bohumila Grebíková
vedoucí Charitního domu sv. Petra a Pavla Slavkov