Centrum seniorů: Eucharistie VI s otcem Josefem

12.06.2015Zobrazeno: 397xTiskPublikoval: František Bílek
V pátek 12. 6. jsme se sešli k poslednímu setkání z cyklu Eucharistie. Otec Josef nám přiblížil jak, dle Písma Svatého a dalších historických pramenů, probíhaly Večeře Páně, čili první mše svaté.

Křesťané prvního století v Korintu se například scházeli v domech majetnějších věřících, kde mohlo bývat i několik stovek lidí. Samotnému slavení eucharistie předcházela hostina. Tajemství eucharistie objevuje církev již 2000 let, kdy se vyvíjely různé projevy úcty, liturgie, apod. Již v počátcích však se však věřící museli potýkat s různými nešvary, jak o nich píše svatý Pavel:

„Předně slyším, že jsou mezi vámi roztržky, když se v církvi shromažďujete, a jsem nakloněn tomu věřit. Neboť musí mezi vámi být i různé skupiny, aby se ukázalo, kdo z vás se osvědčí. Když vy se však shromažďujete, není to už společenství večeře Páně: každý se dá hned do své večeře, a jeden má hlad, druhý se opije. Což nemáte své domácnosti, kde byste jedli a pili? Či snad pohrdáte církví Boží a chcete zahanbit ty, kteří nic nemají? Co vám mám říci? Mám vás snad pochválit? Za to vás nechválím!“
(1Kor 11, 18 -22)

Kéž do tohoto velkého daru, kterým je Bůh sám, můžeme stále více pronikat a obdarovávat své bližní.

Zapsal: František Bílek