Azylový dům zavítal mezi studenty Obchodní akademie

21.03.2013Zobrazeno: 754xTiskPublikoval: Vít Kadlčík
„Domácí násilí je nejrozšířenější formou násilí vůbec, přičemž je současně formou nejméně kontrolovanou a co do své frekvence a závažnosti nejvíce podceňovanou.“
Schneider, H. J. (Donalinka, 2007)

Opět jsme navštívily studenty druhého ročníku Ochodní Akademie Uherský Brod za účelem prezentace, která byla zaměřena na téma „Domácí násilí páchané na ženách“. Žáci studující vzdělávací program Sociální činnost se připravují během studia na výkon povolání v oblasti sociálních služeb. A tak se může stát, že mohou jednou pracovat právě s lidmi trpící nejrozšířenější formou násilí. Na dalším společeném setkání  se vzájemně domluvily paní učitelka střední školy Mgr. Leona Kadlčková a paní vedoucí Azylového domu pro matky s dětmi v tísni Uherský Brod Bc. Jana Jurásková, Dis. Setkání se studenty proběhlo v dopoledních hodinách dne 11. března 2013 přímo v jedné z učeben střední školy a trvalo asi necelé dvě vyučovací hodiny. Prezentací prováděly Bc. Jurásková Jana, Dis, vedoucí zařízení a Mgr. Bartončíková Veronika, sociální pracovnice. Žákům byly předány teoretické, ale i praktické informace týkajíci se domácího násilí. Větší část prezentace jsme ovšem zaměřily na samotnou praxi, konkrétně na sociální prácí s obětmi domácího násilí.
Je potřeba si uvědomit, že domácího násilí představuje velmi závažnou problematiku současné společnosti. Je to násilí páchané v rodině a dotýká se všech společenských vrstev. Na páchání násilí nemá žádný vliv věk, vzdělání nebo výše příjmu. Špatné zacházení s partnery tu vždy bylo a bohužel i bude. Nelze říci, že existuje lehčí či těžká forma násilí, všechny jsou špatné a stejně závažné (Kerberová, 2009).
Závěrem tohoto článku bychom chtěly za azylový dům velmi poděkovat paní učitelce Mgr. Kadlčkové Leoně a studentům za jejich projevený zájem o danou problematiku a také zájem pokračovat v další prezentaci v měsíci dubnu, která bude zaměřena na téma „Oddlužení splátkovým kalendářem – osobní bankrot“. Ceníme si také pozitivní zpětné vazby přímo od paní učitelky, která formou emailu dne 20. března 2013 napsala: „Dobrý den paní Jurásková, vaše přednášky u nás na škole jsou velmi přínosné a ze strany studentů velice kladně hodnocené. Moc děkujeme. Hezký den, Kadlčková.“
Těšíme se na další spolupráci.
Mgr. Bartončíková Veronika
Užitá literatura: