Pečovatelská služba Dolní Němčí

Naše služby » Pečovatelská služba Dolní Němčí

Informace ke způsobu poskytování služby

Mnoho lidí se stále mylně domnívá, že zdejší Dům s chráněnými byty (DCHB) je domovem pro seniory, který spravuje naše Oblastní charita. Proto také očekávají stejné služby jako v domovech pro seniory.
DCHB ale není zařízením sociálních služeb. Jedná se o byty ve vlastnictví obce, která je také přiděluje. Dalo by se říci, že jsou to obecní byty tak jako jiné (např. nad místní základní školou) s tím rozdílem, že jsou obcí přidělovány podle jiných kritérií, protože byly stavěny z evropských dotací a jejich přidělování musí splňovat určité podmínky. Těmito kritérii je zejména zdravotní potřebnost zájemce o byt nebo jeho krizová sociální situace (např. ztráta bydlení z důvodu týrání, po živelných pohromách).
 Aby Vám obec mohla poskytnout co nejkvalitnější služby a péči o Vás či Vaše blízké, na základě dohody s Oblastní charitou v Uherském Brodě zde zřídila pečovatelskou službu.
Základním principem pečovatelské služby je poskytování úkonů, které většina pečovatelských služeb zajišťuje v ranních a odpoledních hodinách. Služba se poskytuje ve vymezeném, předem dohodnutém čase v domácnostech uživatelů. Prostřednictvím pečovatelské služby si uživatel smluvně sjednává vykonávání určitých úkonů péče o vlastní osobu a domácnost, nákupy, apod. V praxi to znamená, že si se sociální pracovnicí a vedoucí pečovatelské služby na osobní schůzce domluvíte, co byste od nás případně potřebovali, co už ze zdravotních důvodů nebo z důvodu pokročilého věku nezvládáte sami. Dohodneme se na konkrétním čase, ve kterém k Vám naše pracovnice přijdou a s daným úkonem Vám pomohou. V předem nedohodnutých časech by k Vám pečovatelky docházet podle zákona o sociálních službách vůbec neměly. Tento princip fungování pečovatelské služby platí podle zákona č. 108/2006 Sb. i ve zdejším domě s chráněnými byty. Mnoho lidí se také domnívá, že povinností pečovatelské služby je zajistit i zdravotnickou péči. Bohužel nám to zákon neumožňuje a navíc je do zdravotnické péče zahrnuta i jakákoliv manipulace s léky. Pokud by některý z uživatelů služby potřeboval již nepřetržitou péči, včetně zdravotní, má možnost si podat žádost do domova pro seniory, nebo do domova pro osoby se zdravotním postižením. Tyto domovy fungují podle zákona o sociálních službách (108/2006 Sb.) na odlišných principech. Uveďme si pro názornost ty nejdůležitější.

V Domovech pro seniory máte navíc:
  • zajištěnou celodenní nepřetržitou péči, na zavolání telefonem či signalizačním zařízením jsou pracovníci povinni ihned přijít a zajistit Vaše oprávněné požadavky
  • zajištěnou pečovatelskou i ošetřovatelskou (zdravotní úkony) péči
  • zajištěné různé aktivizační činnosti (např. společenské a kulturní akce)
  • platíte ubytování, stravu i péči zřizovateli (tj. u nás Oblastní charita Uh. Brod
  • příspěvek na péči odevzdáváte zřizovateli vždy celý (Zákon č. 108/2006 Sb., § 73 odst. 4 písm. a ), poměrná část se Vám vrací pouze podle počtu dnů, kdy jste předem odhlášen ze zařízení (např. jedete na návštěvu k rodině…).
Vedení Pečovatelské služby Dolní Němčí si ale uvědomuje, že v místním Domě s chráněnými byty jsou umístěni i uživatelé, kteří jsou plně odkázáni na pomoc druhé osoby, kterou jim rodina ani klasická pečovatelská služba není schopná poskytnout. Uvědomujeme si také, jak je pro naše uživatele důležité zůstat ve svém přirozeném prostředí (v rodné obci, kde mají rodiny a známé). Domov pro seniory zde bohužel podle stávajícího legislativního rámce místo pečovatelské služby nemůže být zřízen. Proto máme službu nastavenou nadstandardně a pečovatelskou službu poskytujeme i v noci. Oblastní charita Uherský Brod také poskytuje prostřednictvím Charitní ošetřovatelské služby zdravotní péči v domácnosti na základě doporučení praktického lékaře a vystaveného poukazu.

Také můžete využít pomoci sociální pracovnice, která Vám pomůže s vyřizováním náležitostí na úřadech (příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu, občanský průkaz…), poskytne základní sociální poradenství (doporučí vhodnou službu…), řeší Vaše připomínky a stížnosti. Naše pracovnice se snaží uživatelům služby vyjít vstříc nad rámec svých povinností i v jejích požadavcích mimo nasmlouvané úkony, pokud pomoc neodkladně potřebují. Zde bych chtěla apelovat zejména na obyvatele DCHB, kteří se mnohdy dožadují služby na okamžité zavolání v předem nedohodnutém čase, a na jejich telefony nikdo nereaguje. Protože jsme terénní pečovatelská služba, pečujeme nejen o uživatele v DCHB, ale také o uživatele v obci. V DCHB máme pouze pracovní zázemí, ze kterého vyjíždíme do obce. Proto se může stát, že ne vždy jsme k zastižení. Jak jistě naši klienti mohou potvrdit, po návratu se potřebným lidem okamžitě věnujeme. Ve svém volném čase pro Vás také připravujeme kulturní a společenské akce, které nám zákon neukládá, nespadají do základních činností PS, mnohdy každá z nás upeče ze svých surovin i nějaké cukroví, buchtu.
Ještě bych ráda chtěla připomenout inspekci kvality, která v našem zařízení proběhla v loňském roce. I když jsme dosáhli nadstandartního počtu 107 bodů (průměr ve zlínském kraji je kolem 90 bodů), mnoho dalších bodů jsme ztratili právě z důvodu poskytování výše jmenované nadstandartní péče. Tohoto rizika jsme si byli předem vědomi, přesto jsme sami na tuto problematiku upozornili a to z důvodu, že v Zákoně č. 108/2006 Sb. o sociálních službách vymezení domů s chráněnými byty chybí a my se na tuto mezeru zákona snažíme upozornit tak, aby došlo v budoucnu k legislativním změnám v této oblasti.

Na závěr si za Pečovatelskou službu Dolní Němčí troufám říci, že se celý pracovní kolektiv snaží svou práci vykonávat co nejlépe a všichni usilujeme o to, aby byli naši uživatelé spokojeni a žili plnohodnotný život dle jejich možností a schopností. Naše práce je založena na profesionálním, ale zároveň přátelském vztahu k našim uživatelům, na vzájemném respektu, toleranci a úctě a velmi si vážíme důvěry, kterou nám obyvatelé Dolního Němčí, respektive naši uživatelé a jejich blízcí dali.

Autor: Mgr. Zita Zemková
Úpravy: Mgr. Jana Miškeříková