Denní stacionář Domovinka

Naše služby » Denní stacionář Domovinka

Popis realizace služby

Poslání

Denní stacionář Domovinka Uherský Brod je ambulantní služba, která je zaměřena na pomoc a podporu uživatelů s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí. Posláním naší služby je co nejdéle zachovat soběstačnost, individuálním přístupem vytvářet v uživatelích pocit jistoty, bezpečí, úcty a uznání, vědomí sounáležitosti. Podporujeme rodiny v péči o jejich blízké, aby naši uživatelé odcházeli do ústavního zařízení co nejpozději.

Naše služba respektuje také potřeby pečujících osob, které v době pobytu jejich blízkých v našem zařízení mohou provozovat aktivní životní styl (práce, zájmy, odpočinek…).

Zásady:

•  Křesťanské vnímání hodnoty každé osoby, její jedinečnosti a svobody

•  Úcta za všech okolností

•  Nevytvářet pocit odlišnosti

•  Jednání na partnerské úrovni, dobrovolnost, svobodné rozhodování uživatele

•  Spolupráce s rodinou

Cílová skupina

Cílovou skupinou jsou osoby s Alzheimerovou chorobou či jinou demencí, jejichž stav vyžaduje pomoc druhé osoby. Péči poskytujeme osobám starším 45 let.

Negativní vymezení cílové skupiny

• lidé vyžadující ústavní zdravotní péči, nebo pobytové zařízení

• lidé nakažení akutní infekční chorobou

• lidé zcela nepohybliví

• lidé plně inkontinentní

• osobám s poruchou chování s agresivními projevy, které nejsou pod dohledem odborníka a potřebují komplexní a odbornou péči, kterou DS není schopen poskytnout

• osobám s těžkým a hlubokým stupněm mentálního postižení

Kapacita služby:

10 uživatelů/den

Hlavní cíl:

Uživatel, kterému poskytneme péči, pomoc a podporu v rozsahu odpovídajícímu jeho individuálním potřebám, aby si udržel co nejdéle stávající schopnosti a dovednosti. Touto podporou se snažíme uživateli prodloužit kvalitu života a předejít umístění v ústavním zařízení. Snažíme se uživatele udržet co nejdéle v přirozeném prostředí rodiny, jeho vrstevníků, v jeho obci, kde má sociální vazby na obyvatele a přirozené podmínky pro kulturní a společenské vyžití.

Svoji službou se snažíme také předejít sociálnímu vyloučení rodinných příslušníků našich uživatelů, kteří by se bez naší pomoci museli vzdát svých zaměstnání a tak by klesl nejen rodinný statut, ale i jejich životní úroveň a docházelo by k přetrhání společenských vazeb i u těchto osob. Dále by u nich hrozilo maximální vyčerpání z důvodu nepřetržité péče o osobu blízkou.

Základní činnosti

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
    •  pracovnice pomáhají při oblékaní a svlékání, při přesunu na lůžko nebo vozík, při podávání jídla a pití, při pohybu uživatele a dohlíží na užívání léků uživatele
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
    • pracovnice pomáhají při provádění osobní hygieny a při použití WC a při výměně plen
  • poskytnutí stravy
    • uživatelé mají zajištěnou stravu i pitný režim odpovídající zásadám racionální výživy a potřebách dietního stravování
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti
    • pracovnice nacvičují a upevňují s uživateli motorické, psychické a sociální schopnosti a dovednosti (jednoduchá práce s papírem textilem, trénování paměti, zpěv písní, procházky po okolích apod.)
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
    • vedeme uživatele k aktivitám podporující sociální začlenění (omezená účast na akcích Centra seniorů s přihlédnutím ke schopnostem uživatelů, účast na setkáních s uživateli z ostatních zařízení Oblastní charity apod.)
  • sociálně terapeutické činnosti
    • provádíme s uživateli činnosti, které vedou k rozvoji nebo udržení osobních schopností a dovedností (stolování, společné vaření, pečení apod.)
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí
    • v případě potřeby uživatelů služby pomáháme při vyřizování běžných záležitostí např. při vyřizování příspěvku na péči.

Fakultativní činnost

dovoz a odvoz uživatele

Popis realizace:

Služba je poskytována na základě písemné smlouvy a je zpoplatněna v souladu se Zákonem č. 108/2006 Sb. a vyhl. 505/2006 Sb.

Provozní doba denního stacionáře je

Po – Pá, od 7:00 hod. – 15:30 hod.

Uživatelé jsou přivážení do denního stacionáře rodinnými příslušníky, anebo využívají možnosti dopravy naší službou.

V případě zájmu o službu seznámí vedoucí nebo sociální pracovnice zájemce s podmínkami a způsobem poskytování služby. Pokud dojde mezi poskytovatelem a zájemcem k dohodě, sepisuje vedoucí se zájemcem Smlouvu o poskytování sociálních služeb dle zákona č. 108/2006 Sb. Vedoucí případně sociální pracovnice před podpisem smlouvy informuje zájemce o všech právech a povinnostech, které ze smlouvy vyplývají, dále je budoucí uživatel seznámen s Vnitřními pravidly služby. Péči zajišťujeme na základě individuálních potřeb uživatele.

Naše organizace metodicky spolupracuje s Českou Alzheimerovskou společností a DS Domovinka je jedním z jejích kontaktních míst. Díky této spolupráci mají rodinní příslušníci k dispozici velké množství odborných informací a mohou využívat i odborných konzultací s pracovníky ČALS. Uživatel může navštěvovat denní stacionář pravidelně nebo podle své potřeby.

Materiálové a technické vybavení

Denní stacionář Domovina se nachází v klidném prostředí, na adrese Pod Valy 664, Uherský Brod. Uživatelé mají možnost využít i zahradu Azylového domu pro matky s dětmi nacházející se v těsné blízkosti zařízení. Prostory denního stacionáře jsou v přízemí budovy s možností posezení pod pergolou s výhledem do zahrady. Součástí zařízení je kuchyň a jídelna, obývací pokoj s TV a videem, společenský pokoj, bezbariérové WC a sprcha pro uživatele.

Personál má k dispozici kancelář, šatnu a hygienické zařízení.

Kontakt:

Vedoucí denního stacionáře: